Windows 10 OS odlazi u istoriju - mobilniSvet.net

Windows 10 OS odlazi u istoriju

Windows 10 OS odlazi u istoriju

Nakon 31. januara 2023. godine, krajnji korisnici više neće biti u mogućnosti da kupe Windows 10 OS. Ovo je definitivna odluka kompanije Microsoft i odlazak Windows 10 Home i Windows 10 Pro u istoriju. U pitanju je još jedan u nizu poteza u realizaciji plana gašenja trenutno najrasprostranjenije Winows verzije operativnog sistema.

Windows 10 OS još uvek koristi 67.95 % korisnika na svetu

Microsoft je odlučio da konačno povuče „ručnu“ u vezi dalje prodaje Windows 10 operativnog sistema. Uprkos činjenici da je ubedljivo najpopularniji Windows na svetu sa 67.9 5% korisnika u poređenju sa Windows 11 verzijom i njenih 16.97 % korinsika, prema poslednjoj anketi sprovedenoj u decembru 2022. godine.

Zato požurite ukoliko želite da se dočepate poslednje regularne kopije Windows 10 Home po ceni od 139 US$, odnosno pripremite 199 US$ ukoliko želite Windows 10 Pro. Skrećemo vam pažnju da se ova odluka odnosi na kupovinu i preuzimanje Windows 10 operativnog sistema direktno od Microsoft-a i njihove web prodavnice. Nije poznato kakve kombinacije i planove Microsoft ima sa velikim brojem OEM partnera kada je u pitanju dalja distribucija Winodws 10 OS-a.

Postoje i drugi načini kako da kupite Windows 10

Trenutno postoje alternativni načini kako da dođete do Windows 10 kopije, ali niko nije siguran do kada će trajati ovaj vid prodaje. Tako na primer, moguće je na Amazonu kupiti OEM verzije Windows 10 Home i Windows 10 Pro ili na mnogo drugih nabaviti „ključeve“ za odgovarajuće verzije „desetke“.

Međutim, kristalno je jasno da Microsoft želi da stavi tačku na Windows 10 i izvrši pritisak na korisnike u pravcu migracije na novi Windows 11 OS što je pre moguće. U tu svrhu im trenutno nudi besplatnu nadogradnju na Windows 11 verziju operativnog sistema, tako da će biti primorani pre ili kasnije da to i učine.

Podrška za Windows 10 korisnike i dalje traje

Bez obzira na činjenicu da će prodaja Windows 10 Os-a biti stopirana, podrška krajnjim korisnicima ostaje na snazi do 14. oktobra 2025. godine. Windows 10 će i dalje dobijati redovna bezbednosna ažuriranja i zakrpe, koje će vam pomoći u zaštiti od virusa i ostalog štetnog softvera. Nakon navedenog datuma prestaje podrška za Windows 10 operativni sistema. Korisnici starih računara i platformi koje ne ispunjavaju hardverske specifikacije za instlaciju Windows 11 OS-a, u tom budućem trenutku će imati dve mogućnosti: da nastave sa korišćenjem Windows 10 OS na sopstveni rizik ili da kupe novi računar i prebace se na Windows 11.

Kakav je vaš stav povodom ove Microsoft Windows 10 odluke i planirate li kupovinu novog računara i prelazak na Windows 11?

Izvor: Toms Hardware & ZD Net

Foto: Shutterstock