storijat senzora otiska prsta

storijat senzora otiska prsta

storijat senzora otiska prsta

Sistem sa senzorima za skeniranje otiska prsta prešao je ogromni put od kada se po prvi put pojavio u mobilnim telefonima do danas kada su oni najbolji senzori brzi, pouzdani, i sigurni. Ali kako je sve počelo i kako smo došli tu gde jesmo? 

Rani radovi 

Kako prenosi GSMArena, prvi mobilni uređaj na svetu koji se mogao pohvaliti senzorom otiska prsta bio je Sagem MC 959 ID koji se pojavio davne 2000. godine. Kompanije Siemens tvrdila je kako je još ranije imala neku vrstu prototipa za ovakav senzor, ali Sagem je kompanija koja ga je prva donela korisnicima, i to sa zadnje strane uređaja. Simpatičan je ovo bio telefon na preklop, a senzor otiska prsta izdvojio ga je od konkurencije. 

Nakon uređaja kompanije Sagem, pojavilo se više tada popularnih PDA, poput HP iPAQ h5450, koji je bio prvi uređaj takve vrste sa ugrađenim senzorom otiska prsta, a nakon njega pojavili su se još mnogi. Jednostavno, mali lični prenosivi računari za poslovne ljude, kako su se PDA sprave reklamirale za to vreme, morale su da imaju ozbiljnu zaštitu, a šta zvuči ozbiljnije od autentikacije otiskom prsta? 

iPhone revolucija 

Iako je bilo mnogo mobilnih uređaja koji su koristili ovu tehnologiju verifikacije identiteta korisnika, ko drugi nego Apple sa svojim iPhone telefonima je popularizovao ovu tehnologiju sa svojim iPhone 5S kada je skener otiska prsta integrisao u svoje “home” dugme ispod ekrana. Nakon toga, Apple je predstavio novu i unapređenu verziju ovog senzora na iPhone 6S seriji telefona, ali takvu tehnologiju su prevazišli kako se u ovom trenutku čini i zamenili naprednim sistemom kamera za prepoznavanje lica korisnika počevši sa iPhone X. 

Androidske tendencije 

Sa jedne strane, prvi iPhone doneo je kvalitetan senzor otiska prsta, dok su proizvođači Android mobilnih telefona imali nešto teži start. Recimo, prvi takvi telefoni u Android svetu, Motorola ATRIX i Samsung Galaxy S5, zahtevali su od korisnika da prstom pređu preko senzora za detekciju otiska, što je manje elegantno i daleko nepreciznije rešenje od onog koje je predstavio Apple. 

Ali, nije Apple jedini uveo ravoluciju u senzore otiska prsta na telefonima jer je kompanija Vivo na MWC sajmu u Šangaju 2017. godine predstavila senzor otiska prsta ispod ekrana koji je kasnije integrisala u svoj telefon Vivo X20 UD. Ne treba zaboraviti ni ludorije iz tog perioda u vidu Huawei Mate RS Porsche Design koji je imao dva senzora otiska prsta, jedan ispod ekrana i drugi na poleđini ekrana. 

Danas, većina senzora otiska prsta su ili kapacitativni ili optički, a postoje i ultrasonični, verovatno najnaprednije varijanta ove tehnologije koju je predstavio Samsung sa svojom Galaxy S10 serijom telefona. Ovi senzori su brži i daleko pouzdaniji i ostali su za sada najnaprednije rešenje ukoliko kompanija želi da ugradi jedno ovakvo rešenje ispod ekrana.