Najbolja TSMC tehnologija koju koriste Apple telefoni i MacBook računari, neće se proizvoditi u SAD - mobilniSvet.net

Najbolja TSMC tehnologija koju koriste Apple telefoni i MacBook računari, neće se proizvoditi u SAD

Najbolja TSMC tehnologija koju koriste Apple telefoni i MacBook računari, neće se proizvoditi u SAD

Poslednjih dana, prva TSMC fabrika silicijumskih diskova, izgrađena na tlu Sjedinjenih Američkih Država upriličila je ceremoniju ugradnje mašina i proizvodnih postrojenja. Ovo je važan trenutak i prekretnica u izgradnji fabrike, koja praktično znači da je izgradnja fabrike ušla u završnu fazu. Očekuje se da će masovna proizvodnja započeti 2024. godine.

Istovremeno, biće unapređen i tehnički proces izrade. Prvobitni plan je bio da se čipovi proizvode pomoću 5nm procesa, ali će prva fabrika biti unapređena na 4nm proces, dok će druga fabrika koristiti još napredniji 3nm proces, za koji se očekuje da će ući u masovnu upotrebu 2026. godine. Troškovi investicije čitavog projekta od prvobitno predviđenih 12 milijardi dolara su naglo porasli na čak 40 milijardi dolara.

Na održanoj ceremoniji prisustvovali su direktori najvećih američkih proizvođača poluprovodnika i procesora kao što su: Apple, AMD, NVIDIA i Micron. Generalni direktor najvećeg konkurenta, kompanije Intel nije lično prisustvovao, već je poslao čestitku pismenim putem.

Kao najveći kupac TSMC-a, Apple je među najznačajnijim parterima ove kompanije. Izvršni direktor Tim Kuk je tokom ceremonije izjavio da će se čipovi koje su sami dizajnirali pod okriljem kompanije Apple, a koriste se u većini njihovih “flegšip” uređaja, proizvoditi upravo u fabrici u Feniksu.

uočeni sa sumnjama da će izgradnja fabrike u Sjedinjenim Državama, loše odraziti po lokalnu fabriku čipova na Tajvanu, TSMC je to više puta demantovao izjavu prvog čoveka kompanije Apple tokom poslednjih nekoliko dana. Sada su insajderi takođe objavili informaciju da je tehnološki nivo američke fabrike, bar jednu generaciju iza matične fabrike na Tajvanu i da za sada neće proizvoditi najsavremenije Apple procesore. Čipovi, kao što su procesori serije A za mobilne telefone i procesori serije M za računare i dalje će ostati ekskluzivitet TSMC proizvodnih postrojenja lociranih na Tajvanu.

Ako se pita TSMC, najbolja tehnologija mora ostati kod kuće, u okvirima matične fabrike na Tajvanu i tačka!