Microsoft pojačava reklame u Outlook za Android i iOS

Microsoft pojačava reklame u Outlook za Android i iOS

Microsoft pojačava reklame u Outlook za Android i iOS

Kompanija Microsoft je objavila da će iOS i Android verzije Outlook aplikacije uskoro dobiti još više reklama.

Ništa nije besplatno

Mobilni Outlook vam daje opciju da organizujete Inbox (Prijemno sanduče) na dva načina. Prva je jedan Inbox sa svim mejlovima, a druga Inbox sa tabovima podeljen u dve kategorije: „Focused“ sa bitnim mejlovima i „Other“ sa svim ostalim. Do juče je Microsoft gurao reklame u „Other“ tab za sve nas koji besplatno koristimo Outlook, ali su sada odlučili da je vreme da reklame nađu svoje mesto i kod onih drugih koji koriste samo jedan Inbox, piše TheVerge.

Reklame za sve

Nove promene se dešavaju u poslednjih nekoliko meseci, što znači da Microsoft želi da vam bude teže da izbegnete silne reklame u Outlook mobilnoj aplikaciji. Koji god tip prikaza da koristite, dobićete neke reklame. Jedini način da ih izbegnete je da platite Microsoft 365 pretplatu.

U Srbiji 2019. godine cena porodičnog paketa Office 365 pretplate (5 korisnika, godinu dana) bila je 6.499 dinara, 2020. godine je porasla na 8.499 dinara, a od 2021. godine iznosi 10.199 dinara. Šta mislite, da li se kvalitativno ili kvantitativno nešto promenilo? Pitanje je retoričko.

Prikaz reklame isti kao i mejla

Ono što je problematično sa reklamama je što Microsoft koristi isti izgled kao i da je u pitanju bilo koji drugi mejl, otprilike kao što Microsoft i Google prikazuju reklame u svojim web verzijama Outlook i Gmail mejl klijenata.

Čak i kada obrišete reklame prevlačenjem, kao što biste to uradili sa mejlom, one se ubrzo vrate, a ako kliknete na nju, otvoriće se sadržaj u ugrađenom pregledaču.

Niko ne voli reklame, što se vidi po ocenama Outlook Mobile aplikacije, sa velikim brojem korisnika koji su ostavili jednu zvezdicu među žalbama na App Store i Play Store. Slični izlivi emocija nastavljaju se i na Twitter i Reddit mrežama gde korisnici dele slike novih reklama koje su dobili u aplikacijama, a koje se jedino mogu izbeći pretplatom na Microsoft 365.