iPhone će dozvoliti instaliranje aplikacija van App Store

iPhone će do 2024. godine dozvoliti instaliranje aplikacija van App Store

iPhone će do 2024. godine dozvoliti instaliranje aplikacija van App Store

Prema izveštaju koji prenosi Bloomberg, na ovakvu odluku Apple je primoran zbog Zakona o digitalnim tržištima koje je Evropska unija najavila za 2024. godinu. Ovo je jako bitno jer u potpunosti menja politiku kompanije Apple koja se zasniva na zatvorenom ekosistemu koji im omogućava visok stepen kontrole.

Apple je godinama ovakvu politiku pravdao bezbednosnim rizicima za iPhone korisnike, mada poslednji događaji govore suprotno. Sa druge strane, upravo da bi se to donekle izbeglo, kompanija i dalje razmatra mogućnost da te spoljne aplikacije van App Store budu verifikovane i ispunjavaju specifične bezbednosne zahteve koje je propisao Apple.

Postoji šansa da će to sve izgledati kao što sada funkcioniše Mac, gde vi možete da instalirate aplikaciju koju želite, ali je procedura instalacije nečega što Apple nije verifikovao namerno naporna i kompleksna.

Nepopularna odluka

Bloomberg takođe navodi da ta inicijativa nije previše popularna unutar kompanije, iako su u nju uključeni brojni ljudi iz nekoliko timova. Neki od njih se slažu sa pravcem koji kompanija ima o privatnosti i bezbednosti, dok drugi to vide kao odvraćanje pažnje od dodavanja drugih funkcija ili rešavanja drugih problema u Apple softveru.

Promene koje bi mogle da se dese, kao posledica Zakona o digitalnim tržištima, mogle bi da otvore nekoliko funkcija koje su ranije bile dostupne samo kompaniji Apple, preko API-ja za eksterne programere. Na primer, NFC plaćanje ne bi više bilo ograničeno samo na Apple Pay, a aplikacije za slikanje i snimanje bi dobile veću pristup funkcijama kamere.