iOS 16.3 stiže na iPhone telefone-pojačava bezbednost - mobilniSvet.net

iOS 16.3 stiže na iPhone telefone-pojačava bezbednost

iOS 16.3 stiže na iPhone telefone-pojačava bezbednost

edan od ozbiljnih problema koji muči iPhone korisnike je pojavljivanje horizontalnih linija na ekranu, a koje bi iOS 16.3 trebao da reši, piše MacRumors. Uz ove i druge bezbednosne zakrpe iOS 16.3 donosi nove funkcionalnosti kao što su podrška za Home Pod druge generacije i fizičke bezbednosne ključeve (YubiKey na primer), što nije tema koja interesuje prosečnog iPhone korisnika u Srbiji.

Zbog čega su bezbednosni ključevi bitni?

Fizički bezbednosni ključevi su odličan način da pojačate bezbednost svojih naloga kao što su Apple ID ili iCloud, a što su korisnici tražili. Ovi ključevi kao pomenuti Yubico YubiKey funkcionišu kao dodatni nivo zaštite od neželjenih očiju.

Bezbednosni ključevi nisu samo još jedna tehnološka novotarija, već zaista pomažu da se u doba, u koje malo-malo pa čujemo o velikom curenju podataka, dodatno pojača iPhone bezbednost. U iOS 16.3, bezbednosni ključevi mogu da zamene šifre koje šaljete na iPhone kada se prijavljujete preko nekog drugog uređaja

Za one koji nisu upoznati, bezbednosni ključevi su hardverski tokeni zasnovan koji se koriste za dvofaktorsku autentifikaciju, a koji su znatno bezbedniji od klasičnih poruka koje dobijate na telefonu. Dvofaktorska autentifikacija se sastoji od lozinke i najmanje još jednog faktora kao što je hardverski ključ, biometrija (Face ID ili Touch ID) ili kod preko poruke. I dok se kodovi u SMS porukama lako mogu zaobići, hardverski ključ znatno unapređuje bezbednost. Sa druge strane, Apple je jedan od članova FIDO alijanse, grupe koja želi da potpuno iskoreni lozinke.

Linije na iPhone premijum modelima

Ono što pogađa prosečnog iPhone 14 Pro Max korisnika u Srbiji jesu horizontalne linije koje se pojavljuju s vremena na vreme na telefonima koji svoju visoku cenu pravdaju time što rade savršeno i bolji su od svih Android konkurenata. Pomenute linije se pojavljuju prilikom resetovanja ili buđenja telefona i Apple je obećao da će IOS 16.3 da ih sredi.

Tokom beta testiranja pomenute verzije softvera primećeno je i da se pozadina i vidžeti na zaključanom ekranu (kod malobrojnih modela koji podržavaju Always On funkcionalnost) ponekad prikazuju kao crna slika. Apple je zbog toga povukao Home Lock Screen vidžet nakon iOS 16.2, pa se njegov povratak očekuje u novoj OS verziji.

Siri problemi

Problemi sa Siri su prijavljeni, jer izgleda da Apple asistent nije lepo reagovao na zahteve za određenim pesmama (moguće je da se A16 Bionic preoptereti kad čuje: „Siri pusti mi Šemsu Suljaković“). Sa novim ispravkama u iOS 16.3 sve ovo bi trebalo da legne na svoje mesto, kako na telefonima, tako i kada su povezani sa automobilom preko CarPlay funkcionalnosti.

Još uvek nije poznato kada će tačno Apple da pusti iOS 16.3, ali će to najverovatnije biti u utorak ili sredu naredne nedelje. Pored operativnog sistema za pametne telefone, Apple je spremio i macOS Ventura 13.2 za MacBook laptopove, pa verujemo da će svi moderni kreatori sadržaja da budu srećni zbog novog ažuriranja.