Google uzvraća udarac

Google uzvraća udarac

Google uzvraća udarac

Ukratko Google je počeo da primenjuje Apple taktiku na Apple.

Najnovija ažuriranja za Google Messages aplikaciju za dopisivanje još više produbljuju bitku sa kompanijom Apple, i učiniće slanje poruka između iPhone i Android telefona još dosadnijim nego što već jeste.

Ažuriranja su odlična ako koristite korisnik Android. Nove funkcije Google Messages uključuju mogućnost odgovaranja na pojedinačne poruke, označavanja zvezdicama i postavljanje podsetnika na pojedinačne poruke.

Ali ove funkcije i neka druga ažuriranja za poruke su omogućena samo za RCS, što znači da neće biti baš kompatibilne sa klasičnim SMS porukama, što je standard za slanje poruka na koji iMessage prelazi kada šalje poruke nekome ko ne koristi iPhone. Apple iPhone uređaji razmenjuju poruke Koristeći iMessage, što je Apple sistem za razmenu poruka, ali vrše konverziju poruka u SMS kada ih šalju na Android.

„Korisnik se valja po podu od smejanja zbog vaše poruke“

Jedna od načina na koji se Google sveti Apple je da sada, kada korisnici Messages poruka reaguju na poruku koristeći emodžije, korisnici iPhone telefona će dobiti tekst u kojem se kaže da je druga osoba reagovala na njihov tekst sa opisom bilo kog emodžija koji je osoba koristila. Slično je kao kada korisnici iMessage-a reaguju na poruku poslatu sa Android telefona, pa primalac dobije „so and so loved“ poruku umesto da vidi emodži srce kao reakciju.

Google kampanja koja treba da utiče da se Apple promeni

RCS je skraćenica za Rich Communications Services, standard koji je izabran 2008. godine, kako bi zamenio vremešni SMS koji datira iz devedesetih. U poređenju sa SMS-om, RCS može da podrži više multimedijalnih funkcija u porukama i olakša slanje stvari kao što su GIF-ovi i video snimci visoke rezolucije, a takođe i da poboljša grupnu razmenu poruka. Razlog zašto je to što RCS koristi internet, a ne propusni opseg operatera. Otprilike kao Viber i WhatsApp.

Na primer, kao u iMessage, korisnici Google Messages će moći da gledaju YouTube video snimke u aplikaciji i mogu da stave napomenu u kalendar, ako se datum ili vreme pošalju u poruci. Jasno je da Google želi da gurne više operatera i programera ka RCS i dalje od SMS-a koji danas podržava većina operatera i proizvođača telefona.

„Iz Google perspektive, mislimo da bi svaki korisnik Androida trebalo samo da razmenjuje poruke preko Wi-Fi-ja“, rekao je za Sanaz Ahari, koji upravlja Android i poslovnom komunikacijom u kompaniji Google. Ona je dodala da ekosistemi kompanija Android i Apple vode „mnogo razgovora“, što je i razumljivo.

Prozivke s obe strane

U avgustu je Android pokrenuo stranicu na kojoj proziva Apple zbog odbijanja „da usvoji moderne standarde slanja poruka kada ljudi sa iPhone i Android telefonima šalju jedni drugima poruke“. Stranica ima dugmad koja vode korisnike na Tviter i kreira tvit sa sadržajem „.@Apple, stop breaking my texting experience. #GetTheMessage“ sa linkom do Android stranice koja poziva Apple da „popravi slanje poruka“.

„Mnogo bismo više voleli da svi usvoje RCS koji ima sposobnost da podrži odgovarajuće reakcije“, rekao je Jan Jedžejovič, menadžer Google Messages, na brifingu pre nego što su objavljena Messages ažuriranja. "Ali u slučaju da to nije moguće ili se još nije dogodilo, ovo se čini kao sledeća najbolja stvar."

Nedavno je izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk rekao da ne dobija mnogo povratnih informacija od iPhone korisnika da Apple treba da popravi razmenu poruka između iPhone i Android uređaja . Ni Apple nema mnogo podsticaja za to. U pravnim dokumentima iz tužbe između Epic Gamesa i Apple iz 2021. godine, izvršni direktor kompanije Apple je rekao da će „Premeštanje iMessage na Android više naštetiti nego pomoći“. Isti Tim Kuk je pre malo više od mesec dana na konferenciji rekao jednom učesniku da ukoliko mu smetaju poruke na Android telefonima - kupi iPhone.