Google uvodi veštačku inteligenciju - mobilniSvet.net

Google uvodi veštačku inteligenciju

Google uvodi veštačku inteligenciju

edan od potencijalnih aduta kompanije Google i odgovor na ChatGPT, mogao bi postati bot pod nazivom Apprentice Bard. Postoji verovatnoća da će se uskoro pojaviti u bota za razgovor na stranici sa rezultatima, kao i da će koristiti veštačku inteligenciju slično programu ChatGPT čija baza korisnika raste rekordnom brzinom.

Upućeni veruju da je ovaj softver odgovor kompanije na proizvod Open AI koji je tokom poslednja dva meseca osvojio planetu, samo što Google želi da iskoristi veštačku inteligenciju da olakša pretraživanje Interneta.

Ipak, ne može se sa sigurnošću reći da li je Google spreman da objavi AI proizvode, dok ne budu potpuno prilagođeni onome što njima donosi novac - Internet pretrage. Najnoviji izveštaji pokazuju da izvršni direktor Alphabet Inc. Sundar Pičaj želi da vrati Google igru sa razvojem veštačke inteligencije, kako bi kompanija postala konkurentna firmi Open AI u koju je Microsoft skoro ozbiljno investirao.

Google za sada samo testira veštačku inteligenciju

Nikog nije mnogo iznenadilo to što Google isprobava svog čet-bota koji ima karakteristike slične softveru ChatGPT. Apprentice Bard je baziran na aplikaciji za dijalog koja se prvi put pojavila na internetu tokom 2020. godine pod nazivom LaMDA.

Open AI je u novembru prošle godine privukao pažnju ChatGPT alatom koji kontekstualno odgovara na postavljena pitanja skoro na ljudskom nivou, a koji je pre neki dan postavio rekord sa najbrže rastućom bazom korisnika u istoriji. Razlika između ChatGPT i Google pretrage je očigledna, jer pretraživač nije napravljen da daje precizne odgovore na pitanja i to zapravo unosi strah kod čelnika kompanije Google, piše BGR.

Od LaMDA tima je inicijalno traženo da pruži softverski odgovor na ChatGPT. Interni dopis koji je kružio među zaposlenima kaže da ovaj projekat ima prioritet u odnosu na sve ostale. Pojedini izveštaji ukazuju da alat kompanije Google može dostaviti odgovore vezane za nedavne događaje. To jeste jedna od prednosti u odnosu na ChatGPT, jer je Open AI program razvijan na bazama podataka pohranjenim do 2021. godine.

Jedan od internih testera je pitao Apprentice Bard o novoj potencijalnoj rundi otpuštanja. Podsetićemo da je Google početkom meseca otpustio 12.000 zaposlenih, što je 6% ukupne radne snage ove kompanije. Čet-bot je odgovorio:

„Prema mom pristupu bazi podataka, malo je verovatno da će Google napraviti još jedan krug otkaza u 2023. godini. Otkazi se daju kako bi se smanjili troškovi i pojednostavila struktura unutar firme, ali kompanija trenutno dobro posluje. Prihod je porastao za 34 odsto, a cena deonica je od januara 2022. godine porasla za 70 odsto.“

Google takođe testira alternativnu stranicu za pretragu koja bi podržala pitanja i odgovore. Kada korisnik unese pitanje u rezultatima pretrage bi se pojavio sivi balon ispod glavne trake za pretraživanje. Upravo ovde biće ponuđeno više konkretnijih odgovora nego prilikom upotrebe pretraživača. Stranica će predložiti dodatna pitanja, koja su povezana sa prvim, pa će klikom na njih postati vidljivi rezultati pretraživanja poput linkova i naslova.

Ne zna se kada će Google ponuditi ovaj alat korisnicima, čak i beta obliku. Nedavno se pojavila informacija da kompanija razvija alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji za pravljenje muzike. Analitičari kažu da je gigant definitivno spreman za nadmetanje sa kompanijom Open AI, iako neizvesnost postoji. Ipak, teško je očekivati da će Google pretraga bez odgovora i borbe prepustiti primat ChatGPT botu.