Apple dostigao brojku od 2 milijarde aktivnih uređaja - mobilniSvet.net

Apple dostigao brojku od 2 milijarde aktivnih uređaja

Apple dostigao brojku od 2 milijarde aktivnih uređaja

Prema izveštaju koji je Apple objavio povodom kraja trećeg kvartala svoje fiskalne 2023. godine, kompanija je postigla bitnu prekretnicu sa 2 milijarde aktivnih uređaja. Prvo da ne bude zabune, Apple fiskalna 2023. godina je počela 25. septembra 2022. godine, znači Deda Mraz im dolazi malo ranije sa poklonima.

Drugo, 2 milijarde aktivnih uređaja znači da su to njihovi uređaji koji se aktivno koriste: iPhone, iPod, AirPods, MacBook, Watch, iPad… ali i dalje, kada bi svako imao ne više od jednog uređaja, to znači da bi svaki četvrti čovek na planeti imao neki Apple uređaj. Ta brojka je jednaka broju svih stanovnika Kine, SAD, Rusije i Nemačke zajedno.

Kada su druge brojke u pitanju, očekivano, ukupni prihodi su manje u odnosu na prošlu godinu zbog problema u lancu nabavke, ali je porastao prihod od servisa, što je ozbiljan plus.

Neto prihod manji za 13%

Ukupni prihodi od prodaje za pomenuti kvartal od 25. septembra do 31. decembra iznose 117,1 milijardi dolara, što je manje od tog istog perioda pre godinu dana, kada je zabeleženo 123,9 milijardi dolara. Neto prihod kompanije se takođe smanjio sa 34,6 milijardi prošle na oko 30 milijardi dolara ove godine, što je pad od 13%.

Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple, rekao je da imaju „Najbolju liniju proizvoda i usluga ikada, ali i da je tokom decembarskog tromesečja postignuta velika prekretnica - više od 2 milijarde aktivnih uređaja kao deo naše rastuće baze“.

Finansijski direktor Luka Maestri je dodao da bi prihodi na papiru mogli delovati kao da su u padu, ali na bazi konstantne valute, zapravo su rasli. Konstantne valute su devizni kursevi koji se koriste da bi se eliminisao efekat fluktuacija prilikom izračunavanja u finansijskim izveštajima. Kompanije koje posluju van granica jedne zemlje često koriste konstantne brojeve valuta, što im omogućava da pokažu investitorima kako su se ponašali, nezavisno od kretanja valuta.

Apple je generisao 34 milijarde dolara kada je u pitanju gotovinski tok, i uspela da generiše preko 25 milijardi dolara za akcionare, sa 0,23 dolara dividende po akciji. Dodaćemo i da je ova kompanija, pored sličnih tehnoloških giganata ostala jedina koja nije najavila masovna otpuštanja radne snage.